22 de febrer, 2018

MUJERES LIBRES AL GUINARDÓ 1 de Març 19 h a l'AVV Joan Maragall, c La Bisbal 40 b

Ens apropem cap a la Vaga Feminista del 8 de març i, des del Grup de Memòria Històrica del Guinardó, no hem trobat millor manera per fer bullir l'olla que muntar un homenatge a l'agrupació "Mujeres Libres".

Aquest grup, format el 1936 i que només va tenir tres anys de vida, es va dedicar a lluitar per l'emancipació de la dona de la triple esclavitud que patia: "esclavitud de la ignorància, esclavitud de dona i esclavitud productora". I encara que les integrants de "Mujeres Libres" es definien com a anarquistes, i no com a feministes, ja que en aquella època el feminisme es relacionava amb les dones burgeses sufragistes, actualment se les reconeix com a pioneres i referents del moviment feminista.
També aprofitarem aquest acte per donar rellevància a la figura d'una de les seves principals impulsores, la Conxa Liaño, veïna del barri durant el període republicà. I per amanir tot el programa comptarem amb la presència de la Sònia Turon, de la Fundación Anselmo Lorenzo i secretària confederal de cultura de la CNT.
Així que us esperem el dijous 1 de març a les 19 h a la seu de l'Associació de Veïnes Joan Maragall, carrer Bisbal 40-42 baixos.
Petita bibliografia:
- Mujeres Libres. El anarquismo y la lucha por la emancipación de las mujeres de Martha A. Ackelsberg. Barcelona: Virus editorial, 1999.
- Rojas: las mujeres republicanas en la Guerra Civil española de Mary Nash. Madrid: Taurus, 1999.
- Pioneras y revolucionarias. Mujeres durante la República, la Guerra Civil y el Franquismo de Eulàlia Vega. Barcelona: Icaria editorial, 2010.
Documentals:
- Indomables. Una historia de Mujeres Libres.
- Vivir la utopía.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada